11 Kasım 2013 Pazartesi

Ara Güler





"Fotoğrafçı çok dolu olmalı. Resim bilecek, müzik bilecek, tiyatrodan anlayacak, çok okuyacak, anında karar verebilecek, yani çok zeki olacak.."

Bu sözler 1928 doğumlu, 1953'deİngiltere'de yayımlanan Photography Annual Antalojisi'nde dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımlanan ve 1962'de Almanya'da çok az fotoğrafçıya verilen "Master of Leica" ünvanını kazanan büyük üstadlarımızdan Ara Güler'e aittir. Bu anlattıklarım başarılarından sadece birkaçı. Peki nasıl bu kadar başarılı?

İyi bir fotoğrafçı olmak için iyi bir ekipmana sahip olmak yetersizdir. Yeterli bir makineyle bile küçük fotoğraf karelerinde büyük hikayeler oluşturabilirsiniz. Ara Güler'in de dediği gibi fotoğrafçı dolu olmalı. Fotoğraf çekerken o ufak karede kafasında hemen bir hikaye oluşturabilmeli, farklı açılardan bakarak o hikayeyi orda yaşayabilmeli. Sadece deklanşöre basarak fotoğrafçılık olmaz. Yakaladığınız kareyi oluşturan siz olduğunuz gibi, hikayeyi de anlatan sizsinizdir aslında. Avusturyalı fotoğrafçı Ernst Haas'ında dediği gibi "Fotoğrafınızdaki kısıtlamalar size bağlıdır; çünkü ne gördüğümüz kim olduğumuzdur.


Ara Güler bu denli başarılıysa hayatında nasıl biriydi peki? Ne yaptı, neler yaşadı? Ara Güler 1928'de Beyoğlu, İstanbul'da doğdu. Küçüklüğünde o zamanların son teknolojilerinden biri olan sinemadan çok etkilendi. 1951 yılında Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun oldu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın hemen hemen her dalında çalıştı. Muhsin Ertuğrul'un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi almaya başladı. Amacı rejisör veya oyun yazarı olmaktı. 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı. Bu yıllarda Ermenice gazete ve edebiyat dergilerinde öyküleri yayınlandı. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne devam ediyordu. Ancak fotoğrafçı ve gazeteci olmaya karar verdi. 1961 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961 yılında Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye'den tek üyesi oldu. Fotoğraf dünyasının çok önemli yayınlarında fotoğrafları kullanıldı, kendisinden bahsedildi. ABD'de, Almanya'da, Paris'te çeşitli sergiler açtı. Bu arada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı.

Tarih


Ara Güler dolu dolu yaşadığını fotoğraflarının kalitesiyle zaten bizlere gösteriyor. Fotoğraflarını Ara Gülere'in kendisine ait sitesinden incelemenizi tavsiye ederim.


Unutmayın, iyiler unutulmadıkça baki kalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder