21 Kasım 2013 Perşembe

Son zamanlarda Pazarlama Alanının Gözbebeği "VİRAL REKLAMLAR"




Günümüzde büyük markaların vazgeçilmesi viral reklam nasıl oldu da bu kadar yayıldı? Sosyal medya kullanımındaki büyümeyle bir alakası var mı? Viral reklam satış oranlarını etkiliyor mu? Neden viral? Yahu nedir bu viral?


Öncelikle viral reklam nedir sorusunu cevaplayarak başlayalım. Viral reklam internet üzerinden genellikle video hazırlanarak yapılan ve sosyal medya mecralarında paylaşılarak ağızdan ağıza pazarlama WOM (word of mouth)  yöntemiyle yayılmayı hedef alan bir reklam türüdür.  Bu yüzden virüse benzetilen "Viral" adını almıştır. Kısacası sosyal medya sayesinde milyonlarca insana en kısa yoldan ulaşabilmek için internet ortamını kullanan bir reklam türüdür.



Markalar viral reklam oluştururken iki yöntemi kullanmaktadırlar. İlk yöntem son tüketici tarafından yayılan videoları kullanmaktır.  Bunlar son tüketicinin "tesadüfen" paylaştığı, markayı veya markanın ürününü konu alan ve çoğu kişi tarafından paylaşılan ya da beğenilen videolardır.  İkinci yöntem ise markaların kendilerinin hazırladığı videolardır. Fakat markalar bu videoyu hazırlarken sanki son tüketici tarafından çekilen bir videoymuş gibi hazırlarlar. Genelde amatör kamera, markayı direkt göz önünde tutmama gibi.
Bunların yanı sıra bazı markalar göze soka soka viral reklam yapmaya çalışıyor. Bana kalırsa olay viral reklamdan çıkıp sıradan normal bir ajans reklamına dönüyor. Bu da onca viral reklam arasında kaybolup gidiyor. Böylelikle amacını yitiriyor. Sonuçta insanlar viral reklamlara "reklam" gözüyle bakmıyorlar ve oturup izliyorlar.

Bir markanın iyi bir satış grafiği elde edebilmesi için bilinirliği yani marka aşkı (lovemark) iyi olması en başlarda gelir. Bunun için markanın ürün yada hizmetinin kalitesi kadar bunu duyurabilmekte son derece önemlidir. İşte bu noktada devreye reklamlar giriyor.


Amacına ulaşmış viral reklam örnekleri;

En çok bilinen viral reklam örneklerinden biride budur sanırım. İstenilen başarı yakalanmış, hatta istenilenden fazla ilgi görmüş, haberlere konu olan viral reklam örneği gittigidiyor.com ve reklam çalışmasını yürüten paramarka.com'dan geliyor.



Bu viral reklam örneği Samsung Galaxy Tab'dan geliyor. Videoda çıkan kişilerin izledikleri zaman şok olduklarını sanırım herkes öngörebiliyordur. İlgi mecrası olarak "kadın" kullanılan reklamda asıl verilmek istenen mesaj; tabletin kot pantalon cebine bile neredeyse sığacak kadar küçük olması ve uzun süre video kayıt yapabilmesi. Samsung bu mesajı vermede başarılı olabilmiş midir? Tartışmaya açık..



Şimdi ki viral reklam örneği Garanti Mortgage'den. Videoda nakliyat firması çalışanları kolay yoldan yük taşıma işini bulmuş gibiler. Aynı zamanda eğleniyorlar. Buradaki amaç ise "yeni bir eve taşınma" düşüncesini tüketiciye aşılama. Videonun sonunda da göreceğiniz gibi billboardda yazan "ev sahibi olmanız an meselesi" sloganı bu mesajı güçlendirmiş. Videodaki ilginçliğin yani taşıma şeklinin amacı ise ilgi uyandırarak videonun paylaşımının sağlanması. Sanırım bu video kimi insanda, "profesyonel nakliyat şirketleriyle anlaşın" mesajını daha önde tutmuştur.



Bunlar ve daha nice viral reklamlar marka bilincini internet sayesinde bünyelere daha kolay aşılamıştır. Doğru strateji ve doğru mesajla iletilen viral reklamlar tüketicinin zihninde markanın önemini arttırdığı gibi yeni müşteri portfolyosu oluşturmada da etkili olmuştur. Satışların pozitif alanda artması da cabası. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder